Glutenprobleem door veredeling of landbouwgif?

Brood bevat vandaag minder eiwit dan vroeger. Maar bij dat eiwit zitten wel agressievere gluten die voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie een ernstig probleem vormen. Maar zijn die wel het probleem?

Wetenschappers in Wageningen stelden vast dat er meer toxische gluten aanwezig zijn in moderne dan in oudere tarwerassen. Maar mogelijks zijn het niet de gluten in het graan die glutenintolerantie veroorzaken. Graantelers gebruiken veel meer onkruidverdelger glyfosaat: niet alleen om onkruid te bestrijden in een initiële groeifase van het graan, maar momenteel ook net voor de oogst voor een snellere afrijping. Zo komt er veel meer van het meest gebruikte landbouwgif glyfosaat terecht in de broodtarwe. Wetenschappers leggen het verband (zie figuur) tussen de glyfosaattoename en de toegenomen coeliakie.

Schermafdruk van 2016-07-07 16:18:16

Ze brengen ook de toename van vele andere moderne ziektes als Alzheimer, autisme, Jacob-Kreuzfeld, depressie en kanker in verband met het glyfosaat in graan. Voor een onomstotelijk causaal verband is wellicht meer onderzoek nodig. Toch kunnen enkele gekende eigenschappen van dit landbouwgif de ontwikkeling van deze moderne ziektes verklaren, met name de toxiciteit voor darmbacteriën, het vasthouden van mangaan en het verstoren van de zuiverende werking van de lever. In 2009 toonden wetenschappers aan dat glyfosaat het spijsverteringskanaal bij vis sterk verstoort.

Vele van deze effecten blijken op te treden bij veel lagere dosissen dan die die gebruikt werden in de meer dan 600 toxiciteitsstudies die het Europese agentschap voor voedselveiligheid EFSA verzamelde rond glyfosaat. Een bestuurder van het EFSA liet ons via Twitter weten dat ze de problematiek van de lage dosissen erkennen en eraan werken. Intussen stelde het EFSA wel het Europees Parlement gerust en blijft het gebruik van glyfosaat voorlopig toegestaan…

Patrick De Ceuster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s