
Volkoren desembrood met oude tarwe
Hangt er van af hoe je het maakt. Helaas is er geen éénvoudig ja/neen-antwoord. Kwaliteitsbepalend zijn onder andere: graanraskeuze (kies oude rassen), teeltmethode (kies ecologisch), maalmethode (kies traag op steen), fermentatiemethode (kies desem in plaats van gist) en rijstijd (kies lang ipv kort). Brood is met andere woorden niet sowieso voedzaam. Vraag je bakker een ingrediëntenlijst; en zonodig waarom er meer inzit dan bloem, zout en water.
De journaliste Dorien Knockaert maakte er een stukje over voor De Standaard op 16 feb 2016: ‘Snel fabrieksbrood is een vorm van voedselverspilling’ waarin onderzoeker Christian Remesy aan het woord komt, een voedingsdeskundige van het Franse onderzoeksinstituut INRA. Er wordt ook een studie aangehaald van Wageningen UR over toxische gluten en moderne tarwerassen.
Ook Veldverkenners maakte daags nadien een stuk over snel vs. traag brood. Wervel verzamelde eerder al publicaties en vertaalde filmmateriaal over #beterbrood op www.wervel.be/tarwe.
Jeroen Watté