Bakgranen telen: boeren innoveren

Ons dagelijks brood begint met het telen van bakgraan. Da’s een vak apart, met zijn pioniers. Enkele innovaties op een rij: rassenmenging, agroforestry, wortelintensificatie met minder zaad.

Sterkere graanplanten door rassenmengteelt

rassenmenging

Sterke gewassen door diversiteit

Charles Darwin wist het al in het midden van de 19de eeuw: “Als je tarweplanten van verschillende rassen (variëteiten) door elkaar mengt, behaal je hogere opbrengst.” Recenter onderzoek toont aan dat de opbrengst stabieler is en de planten beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Gebruik van pesticiden, zoals fungiciden, kan dalen, waardoor de kwaliteit van het bakgraan toeneemt.

Professor-boer Martin Wolfe weet er alles van, en schreef in 2000 in Nature het artikel Crop strength through diversity.

Beter bakgraan in de lommer

tarwe-noten

Notenbrood, maar dan voor het op je bord ligt.

Tarwe geteeld tussen rijen notelaren heeft een betere kwaliteit en een hoger eiwitgehalte dan geteeld in monocultuur. Franse onderzoekers en boeren brengen de voordelen van zo’n agroforestrysystemen in beeld in dit korte filmpje van 2,5 minuut opgenomen in Languedoc-Roussillon, Zuid-Frankrijk (TV5MONDE+ 2/4/2012). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat tijdens de kritieke fase van het vullen van de korrel, het gewas beter beschermd is tegen uitdrogende wind. Dit zou de eiwitsynthese bevorderen.

Meer info over agroforestry (officieel: ‘boslandbouw’)

Minder zaad, meer wortels

Eén zaadje gaf 37 graanhalmen.

1 zaadje zomertarwe dat ruimte kreeg. Resultaat: 37 halmen (met dikgevulde aren)

Heel wijdverbreid voor de rijstteelt, is het System of Rice Intensification. Met tien keer minder zaad op dezelfde oppervlakte tot een veel hogere opbrengst komen, het is de stille groene revolutie die in het Zuiden oprukt. Maar de filosofie erachter: “geef planten licht en ruimte”, is simpel boerenverstand, dat ook in Europa opnieuw ontdekt wordt, door boer Kees in Zeeland bijvoorbeeld.

Vraag het uit het Frans vertaalde boek “Familiale tarweteelt” (1943) aan per email!

 

Jeroen Watté

2 gedachtes over “Bakgranen telen: boeren innoveren

  1. Hallo,

    Fantastisch om te lezen.
    Ik zelf heb hier net een perceeltje wintertarwe ingezaaid. (35 vierkante meter) Kwestie van het experiment en te zien of ik daar volgend jaar een bakwaardige tarwe mee kan produceren. HHet ras is Jularo von Dottenfelder. Gekregen van een bioboer in de buurt. Nu heb ik natuurlijk wel interesse in al die soorten granen en voel ik mij ook aangetrokken tot die oude graansoorten. De link naar het boekje “La Culture Familiale du Blé” werkt hietr echter niet. Waar kan ik dat verkrijgen?

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie